jueves, 22 de enero de 2015

El Programari





El Programari


El programari (software) és la part lògica del sistema informàtic, es a dir, el conjunt de programes que controlen el maquinari  fan funcionar.


  • El programari es pot representar e dues formes:

El codi font escrit per persones.

  • El codi objecte usualment en forma d´arxius binaris, executable directament en una arquitectura d´ordinador determinada.

El programes que tradueixen el codi font dels programes a executables es diuen compiladors.








EXEMPLE:






Un programa és un conjunt de dades i instruccions que, executat automàticament l´ordinador, es controla el funcionament i realitza en procés de tractament de la informació.


Hi ha molts tipus de programes, cadascun dels quals permet utilitzar l´ordinador per fer una funció diferent:

  • Dibuixar
  • Calcular
  • Navegar per internet
  • Jugar, arxivar dades...

També hi ha programes que serveixen per coordinar o fer possible el funcionament d´altres programes, els sistemes operatius.

Sistemes Operatius


El sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador consisteix en gestionar les transferències d´informació d´internet procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, optimitzar els recursos (memòria, unitat aritmètica, etc.), carregar i descarregar automàticament els programes en funció de l'espai de memòria i dels diferents perifèrics.Alguns dels programes mes coneguts son Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac IOS tambè Solaris.

Sistemes operatius mes coneguts:


  • Windows (Microsoft).
  • IOS (Apple)
  • Linux (Lliure)
  • Android (Google)




Exemple:





Un altre exemple de com utilitzar un sistema operatiu:




Què fem?
Què passa?
Busquem el programa i cliquem a sobre perquè s'obri.
El sistema operatiu crida el Paint i el mostra en unafinestra.
Dibuixem.
Mentre dibuixem, el Paint va fent un fitxer del nostre dibuix.
Desem el fitxer del dibuix en unacarpeta.
El sistema operatiu desa elfitxer a la carpeta que li hem dit.






Ara veureu un video de la historia de Windows:







Microsoft Windows és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari produïts per Microsoft. Microsoft va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985 com un complement a MS-DOS, en resposta al creixent interès en les interfícies gràfiques d'usuari (GUI). Microsoft Windows ha arribat a dominar el mercat del PC, superant al Mac OS, que havia estat introduït prèviament. A partir d'octubre de 2009, Windows tenia aproximadament el 91% de la quota de mercat dels sistemes operatius client usats a Internet.La versió més recent d'un Windows client és el Windows 8; la versió més recent de servidor és el Windows Server 2012.






















No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.